Dijital PazarlamaGoogle Maps (Haritalar )

Yeni Başlayanlar İçin Google Benim İşletmem Kılavuzu

Belirli bir bölgede görev yapan işletmeler için yakın çevreden müşteri toplayabilmek ve satışları bu sayede arttırabilmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda yapılan harita SEO ve yerel SEO çalışmaları ile çevrenizdeki müşterileri daha kolay bir şekilde etkileyebilirsiniz. İşte Google Benim İşletmem de bu SEO çalışmalarına yardımcı olan oldukça önemli bir Google eklentisidir. Tamamen ücretsiz olan bu eklenti ile sizler de firmanızın resmi ve detaylı bir biçimde Google veri tabanında yer almasını sağlayabilirsiniz.

Özellikle hizmet sektöründe yer alan işletmeler için hayati bir öneme sahip olan Benim İşletmem servisi, müşteri sayınızı kat kat arttıracak. Bu servisi optimize ettikçe daha fazla yorum ve müşteri kazandığınız sizler de kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Bu yazımızda sizlere Google Benim İşletmem nedir? Google Benim İşletmem ne işe yarar? Bu servisi nasıl kaydoluruz? Gibi önemli soruların cevaplarını vereceğiz. İsterseniz lafı fazla uzatmadan, yeni başlayanlar için Google Benim İşletmem kılavuzumuza bir giriş yapalım.

Google Benim İşletmem Nedir?

Google Benim İşletmem, aramalarda daha üst sıralarda yer almanızı ve müşterilerin sizinle ilgili bilgilere çok daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayan bir servistir. Google hesabınızla kolay bir şekilde kaydolabildiğiniz bu servis sayesinde sizler de işletmeniz için önemli bir adım atmış olacaksınız.

“Restoran”, “Kafe”, “Kırtasiye” gibi aramalar yaptığımızda, Google bizlere her zaman yakın çevredeki sonuçları göstermek ister. Ayrıca, arama sonuçlarında bu tür işletmelerin adresleri, çalışma saatleri, haritadaki konumları ve müşteri yorumları da yer alır. Bunların hepsi, kişiye daha yüksek bir kullanıcı deneyimi yaşatmak için düzenlenmiştir.

İşte işletmelerin bu hizmetten yararlanmasını sağlayan araca biz Google Benim İşletmem diyoruz. Sizler işletmenizi bu servise entegre ettiğiniz zaman, Google sizi bir işletme olarak resmen tanıyor ve ziyaretçilerine önermeye başlıyor. Böylece hem müşteriler çok daha hızlı bir şekilde aradıklarını bulmuş oluyor hem de kurumlar bu servis sayesinde çok daha geniş bir hedef kitleye hitap edebiliyorlar.

google benim işletmem nedir

Google Benim İşletmem sayesinde, siz de yerel işletmenizi konum bazlı aramalarda çok daha üst sıralara yerleştirebilirsiniz. Bu servisi optimize ederek harita SEO ve yerel SEO çalışmaları yapabilir, kendinize çok verimli bir pazarlama çalışması oluşturabilirsiniz.

İşletmenize ait fotoğrafları, adresleri, telefon numaralarını, çalışma saatlerini ve daha birçok yararlı bilgiyi ekleyebileceğiniz bu platforma katılmanız sizin için çok önemlidir. Çünkü Google Benim İşletmem, hem bahsettiğimiz gibi SEO çalışmalarınızı hızlandıracak hem de bilinirliğinizi arttıracaktır.

Yapmanız gereken tek şey ise Google hesabınızı Google Benim İşletmem hesabınıza bağlamak ve işletmenizi bu servise kaydetmek. Ardından işletme kaydınızın onaylanmasını beklemelisiniz. Bu işlem kimi işletmelerde biraz vakit alabilir ama endişe etmeyin, uzun sürse de işletmeniz bir şekilde onay alacaktır. Sonrasında ise optimizasyon çalışmalarınıza hemen başlayabilirsiniz. Google Benim İşletmem servisini geliştirdikçe ve müşterilerinizden yorum almaya devam ettikçe işlerinizin ne kadar hızlandığını ve müşteri sayınızın katlandığını sizler de deneyimleyeceksiniz. Google Benim İşletmem hakkında genel bir bilgi vererek yazımıza giriş yaptık. Şimdi isterseniz bu servisin diğer özelliklerinden ve detaylarından bahsedelim.

Google Benim İşletmem Ne İşe Yarar?

Daha detaylı bir şekilde sizlere aktaracak olursak, Google Benim İşletmem resmi olarak onaylı bir şekilde Google’da var olmanızı sağlıyor. İnsanların çoğu, bir arama yaptığında yerel bazlı sonuçlarla karşılaşıyor ve yakınındaki iş yerlerinden haberdar olmak istiyor. Sizin çevrenizdeki insanların sizleri tercih etmesini istiyorsanız ve aramalarda daha kolay biçimde en üstte yer almak istiyorsanız Google Benim İşletmem’i kullanmalısınız.

Google Benim İşletmem ne işe yarar sorusuna da birçok farklı cevap verebiliriz. Yazının başından beri belirttiğimiz gibi bu servis satışlarınızı arttırmanızda ve müşteri kazanmanızda büyük rol oynuyor.

Diğer bir yandan, bu platforma üye olarak kullanışlı bir araca daha erişim sağlamış oluyorsunuz. Müşterilerinizin hareketlerini, yaptığı aksiyonları ve sitenizde neler yaptığını görebiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde, çok daha sağlam geri dönüşler elde etmeniz oldukça mümkün.

Google Benim İşletmem’de yapabileceğiniz hatta yapmanız gereken şeyler bununla da sınırlı değil. Eğer bu platforma üye olduysanız mutlaka ama mutlaka işletmenizi en iyi şekilde tanıtmalı ve kurumunuz hakkında tüm bilgileri Google’a vermelisiniz. Örnek vermek gerekirse:

  • İşletmenizin adresi
  • İşletmenizin fotoğrafları
  • Çalışanlarınızın listesi
  • Çalışma saatleriniz
  • Ürünleriniz

Gibi unsurları Google Benim İşletmem’e eklemelisiniz. Bu sayede hem Google sizi daha üst sıralara yerleştirecek hem de müşterileriniz sizinle ilgili bilgilere çok daha kolay bir şekilde ulaşabilecektir.

Aynı zamanda bu servisin, harita SEO çalışmalarında bizlere büyük katkı sağladığını sizlere söylemiştik. Aslına bakarsanız, harita SEO çalışması yapabilmek için mutlaka bu platformda yer almalısınız. Arama sonuçlarında direkt olarak harita konumunuzun gösterilebilmesi ve yol tarifi ibaresinin çıkabilmesi için kesinlikle Benim İşletmem’e kaydolmalısınız.

Benim İşletmem’in bahsetmemiz gereken bir diğer önemli özelliği de tabii ki müşteri yorumları kısmıdır. Sizlere gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki Google’da yer alan işletme yorumları, müşterilerin kararlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Eğer bir işletmenin puanı yüksekse ve yorumları iyi yöndeyse, bu durum müşterilerde direkt olarak bir güven oluşturuyor.

Aynı zamanda hizmetiniz hakkında yorumları alabildiğiniz ve harika bir geri bildirim platformu olan bu bölüm, kurumunuzu geliştirmenize yardımcı oluyor. Yorumların etkileri gittikçe birikecek ve ne kadar çok yorum alırsanız o kadar müşteri kazanmaya başlayacaksınız. Daha iyi yorum alabilmek için işletmenizi geliştirecek, müşteri memnuniyetinizi arttıracaksınız. Sizler de bu zinciri devam ettirerek Benim İşletmem’i verimli bir şekilde kullanabilir ve sektörünüzün ileri gelenlerinden birisi olabilirsiniz.

Google Benim İşletmem Kaydı Nasıl yapılır?

Google Benim İşletmem hizmetine kaydolmak aslında sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Yapmanız gerekenleri ise sizlere şöyle sıraladık:

  1. Öncelikle işletmeniz için bir Google hesabı açmalı veya Benim İşletmem’e bağlamak istediğiniz Google hesabıyla oturum açmalısınız.
  2. Ardından Benim İşletmem ana sayfasına gelerek, kaydınızı başlatmak için Hemen Başlayın yazan butona tıklamanız gerekiyor.
  3. Bundan sonra işletmenize ait bilgileri en doğru ve açıklayıcı biçimde doldurmalısınız. İşletmenizin adı ve adresinin eksiksiz bir şekilde sisteme girildiğinden emin olun.
  4. Eğer sadece bir bölgede hizmet vermiyorsanız, uzak yerlere dağıtım yapıyorsanız ve geniş bir etkinlik yarıçapınız varsa bunu dert etmenize gerek yok. Sizler de gönül rahatlığıyla bir Benim İşletmem hesabı oluşturabilirsiniz. Müşterilerime mal ve hizmet veriyorum seçeneği sayesinde sizler de işletmenizi en iyi şekilde temsil edebilirsiniz. Hatta isterseniz tam adresinizi gizleyebilir ve sadece hizmet verdiğiniz bölgeyi müşterilerinize gösterebilirsiniz.
  5. Google sonuçlarında yer alacak kategorinizi seçmeniz gerekiyor. Pek fazla kategori yer almasa da sizlere en uygun olan sektörü seçmeniz, sizin açınızdan daha iyi olacaktır.
  6. Bu aşamadan sonra işletmenizle ilgili detay bilgileri doldurmaya başlayabilirsiniz. Fotoğraflar, adresler, çalışan bilgileri, açılış kapanış bilgileri vb.

İşte Google Benim İşletmem’e kaydolmak aslında bu kadar basit. Ama bu platformda yapacağınız işler sadece kaydolmakla sonlanmıyor. Kaydınızı optimize etmeli ve şirketinizin en iyi şekilde Google’da yer almasını sağlamalısınız. Bu da ancak iyi bir optimizasyon çalışması ile mümkünüdür. Bu işlemlere harita SEO veya yerel SEO da diyebiliriz bir bakıma.

Bu SEO çalışmalarına öncelikle Benim İşletmem panelindeki bilgi bölümü ile başlamalısınız. Bilgi sekmesi altında yer alan tüm gerekli kısımların doldurulması, müşterilerinize çok daha iyi bir hizmet sunmanızı sağlayacaktır. İş yeri adresiniz, çalışma saatleriniz, iç mekanlarınızın fotoğrafı, dış mekanlarınızın fotoğrafı, eksiksiz adres bilgileriniz, konumunuz, ürünleriniz, sektörünüz ve hizmet detaylarınız tek tek yerel SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı oluyor.

Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise fotoğraflar oluyor. Fotoğraflar belki de Google sonuçlarında tercih edilmenizi sağlayacak en önemli detaylardan bir tanesidir. İnsanlar arama yaptıklarında ve hizmet alacağı işletmeleri seçerken mutlaka fotoğraflara göz atıp bunlara göre karar veriyorlar. Eğer işletmenizin fotoğraflarını düzgün bir şekilde çekip tanıtıcı bir şekilde Google Benim İşletmem’e yüklerseniz, diğer kurumlara göre çok daha avantajlı bir konumda olursunuz.

Fotoğraflarınızı, bilgilerinizi ve işletmenize dair tüm detayları eksiksiz bir şekilde Benim İşletmem hesabınıza yükledikten sonra, SEO çalışmalarınızı büyük oranda tamamlamışsınız demektir. Artık sizler de daha üst sıralarda yer almanın keyfini çıkartabilir ve artan müşterilerinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki Benim İşletmem’de aktif bir şekilde var olabilmenin en büyük koşulu adres doğrulamasıdır. İsterseniz gelin bu doğrulama işlemini nasıl yapmanız gerektiği hakkında sizlere bilgi verelim.

google benim işletmem kaydı

Google Benim İşletmem Hesabı Doğrulama

Google Benim İşletmem’de aktif bir şekilde rol alabilmek istiyorsanız, adresinizin ve kurumunuzun Google tarafından onaylanmış olması gerekiyor. Aksi takdirde, internette üst sıralarda yer alamaz ve kullanıcılardan yorum ve değerlendirme toplayamazsınız.

Bazı işletmeler, çeşitli avantajlardan faydalanıp doğrulama aşamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirirken, bazılarında ise süreç oldukça yavaş ilerliyor. Burada herhangi belirli bir faktör olmasa da sektörünüzde uzun yıllar hizmet vermiş bir firma olmanız doğrulama sürecinizi hızlandıracaktır diyebiliriz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise işletmenizin daha önceden doğrulanıp doğrulanmadığı olacaktır. Eğer bir şekilde sizin adresiniz kullanılarak, başka bir hesaptan doğrulama işlemi yapıldıysa hemen destek ekipleriyle irtibata geçmeli ve bu durumu bir an önce açıklığa kavuşturmalısınız.

Bunların dışında, Google Benim İşletmem hesabınızı doğrulamak için elinizde birden çok seçenek bulunuyor. İsterseniz gelin bu seçeneklere tek tek göz atalım ve yapmanız gerekenleri sizlere açıklayalım.

  • Postayla Doğrulama

Benim İşletmem hesabınızı ve konumunuzu doğrulamak için seçebileceğiniz yöntemlerden birisi de posta yoluyla doğrulamadır. Bu işlem diğer seçeneklere nazaran daha uzun sürse de çoğu işletme bu yolla hesaplarını onaylatmaktadır. Postayla doğrulamanın adımları ise şöyle:

  1. Google Benim İşletmem hesabınıza giriş yapın.
  2. Çıkan ekranda işletmenizi seçin.
  3. Şimdi doğrula butonuna tıklayın.
  4. Doğrulamayı tamamlamadan önce iş adresinizi doğru bir şekilde girin ve postayı teslim alacak kişinin ismini ekleyin.
  5. Posta kartı gönder butonuna tıklayın.
  6. Tebrikler! Postanız yola çıkmak üzere. Tahmini olarak iki hafta içerisinde postaya ve güvenlik koduna ulaşabilirsiniz.

Gelen postayla işletmenizi onaylamak için de bazı adımları takip etmeniz gerekiyor. İşletme hesabınıza girip işletmenizi seçtikten sonra, ekrandaki Şimdi doğrula butonuna basmanız gerekiyor. Sonra aldığınız 5 haneli kodu girerek Google Benim İşletmem servisinin avantajlarından faydalanmaya başlayabilirsiniz.

  • Telefonla Doğrulama

Kimi işletmelerde, postayla doğrulamanın yanında bir de telefonla doğrulama seçeneği bulunmaktadır. Sizin işletmenizde bu seçenek yoksa üzülmenize gerek yok hala posta yoluyla onaylama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Ama eğer varsa bu seçeneği kullanarak çok daha hızlı bir şekilde doğrulama gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Benim İşletmem servisine Google hesabınızla oturum açın.
  2. Doğrulamak istediğiniz konumu ve işletmeyi seçin.
  3. Şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra telefonla doğrula seçeneğini işaretleyin.
  4. Daha önceden sisteme girdiğiniz işletme telefonunuza arama gelmesini bekleyin.
  5. Ardından otomatik mesajdaki size özel kodu girin ve doğrulama işleminizi tamamlayın.
  • E-Postayla Doğrulama

Bazı işletmelerde ise e-postayla doğrulama seçeneği aktif ve kullanılabilir durumda oluyor. Bu durumda daha önceden girdiğiniz işletme e-postanızla kurumunuzu doğrulayabilir ve Benim İşletmem servisini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler:

  1. Google hesabınızla Benim İşletmem platformuna girerek oturum açın.
  2. Ekrandan doğrulama yapmak istediğiniz işletmeyi seçin.
  3. Şimdi doğrula butonuna tıkladıktan sonra doğrulama seçeneklerinden e-postayla doğrulamayı seçin.
  4. Ekranda yazan e-postaya erişiminizin olması gerekiyor aksi takdirde destek ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
  5. Ardından sizlere gelen e-postadaki linke tıklayarak veya e-postadaki 5 haneli kodu ilgili kısma girerek işletmenizi doğrulayabilirsiniz.
  • Anında Doğrulama

Bazı işletmelerde ise anında doğrulama seçeneği aktiftir. Bu seçenekle çok daha hızlı bir doğrulama gerçekleştirebilirsiniz. Fakat Benim İşletmem hesabınızda kullandığınız e-postayla daha önceden mutlaka Google Search Console hesabı açmış olmanız ve bu serviste doğrulama yapmış olmanız gerekiyor. Eğer kullandıysanız ve anında doğrulama seçeneği sizlerde aktifse hemen bu butona tıklayarak işletmenizi anında doğrulayabilirsiniz.

google benim işletmem kaydının faydaları

Google Benim İşletmem Kaydının Avantajları

Google Benim İşletmem servisinde yer almak artık tescilli bir şekilde Google işletmesi olduğunuz anlamına geliyor. Sizin hakkınızda anahtar kelimeleri veya direkt işletmenizin ismini arayan kişiler artık kurum profilinizi görebiliyorlar. Bu açıdan bakıldığında Benim İşletmem’in birçok faydalı yönü bulunuyor.

  • Benim İşletmem ile konumunuzu, adresinizi, web sitenizi ve açık olduğunuz saatleri müşterilere daha kolay bir şekilde ulaştırabilirsiniz. Üstelik müşteri yorumları sayesinde oldukça güvenilir bir referans ve yapıcı geri dönüşler alabilirsiniz.
  • Benim İşletmem hesabınıza ürünlerinizin ve işletmenizin fotoğraflarını ekleyerek ziyaretçilerinizde güven oluşturabilirsiniz. Unutmayın Google’da arama yapan kişilerin çoğu bu görsellere göre karar veriyorlar.
  • Müşterilerin hangi aramalarla sizlere ulaştığını, sitenizde hangi aksiyonlarda bulunduğunu ve haritalarda kaç kişinin sizin konumunuza göz attığından haberdar olun. Benim işletmem sayesinde müşterilerinizin hareketlerini gözlemleyebilirsiniz.
  • İşletmenizi optimize ederek daha üst sıralarda yer alma şansı yakalayın. Google’ın arama sonuçlarında en tepede adınız yazsın istiyorsanız harita SEO ve yerel SEO gibi seçeneklere başvurabilirsiniz. Bir uzmandan yardım alarak çok daha hızlı biçimde bu işlemleri gerçekleştirebilir ve işletmenizin marka değerini arttırabilirsiniz.

google benim işletmem uygulaması

Benim İşletmem Uygulaması

Google Benim İşletmem servisini yalnızca bilgisayarınızda ve web sitesi üzerinden değil uygulamayı yükleyerek de kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinden her ne kadar kısıtlı bir şekilde işlem yapılabiliyor olsa da bu uygulama sürekli güncel kalmak ve işletmenizi takip etmek için oldukça kullanışlı.

Uygulama üzerinden yeni fotoğraflar çekerek güncelleme yapabilir ve işletmeniz hakkında daha detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Müşteri yorumlarını ve müşteri hareketlerini de takip etmek bu uygulama sayesinde çok daha kolay bir hal alıyor. Sizler de Google Benim İşletmem uygulamasını indirerek bu avantajlardan faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Sizler de Google Benim İşletmem’e kaydolarak belirttiğimiz avantajlardan faydalanabilir ve Google tescilli bir işletme konumuna gelebilirsiniz. Kılavuzumuzda söylediklerimizi ve sizlere aktardığımız bilgileri dikkate alarak sizler de bu platformu etkili bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Daha fazla müşteri, yerel SEO, harita SEO, işletme kaydı, müşteri yorumları, hızlı konum adres ve telefon bilgisi gibi daha birçok iyi özelliği bulabileceğiniz Google Benim İşletmem satışlarınızı arttırmaya geliyor. Daha fazla bilgilendirici yazı ve kılavuz için blogumuza göz atmayı unutmayın!

Google Benim İşletmem hakkında daha fazla bilgi için https://blog.esravaroldemir.com/google-maps/ sayfasından içerikleri inceleyebilirsiniz.

Sormak istediklerinizi aşağıdaki ‘Bir Cevap Yazın’  kısmından sorabilirsiniz.

Esra VAROL DEMİR

Merhaba, Ben Esra VAROL DEMİR İşletmeler ve girişimciler için, iş hacimlerini arttırıp, daha fazla kazanç sağlaması için dijital pazarlama hizmetleri veriyorum. Dijitalde daha güçlü olmak istiyorsan online bir toplantı yapmaya ne dersin?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu