Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Sizler de dijital dünyayı avucunun içi gibi bilen ve sitelere danışmanlık yapan dijital pazarlama uzmanlarından birisi mi olmak istiyorsunuz? O zaman kesinlikle doğru adrestesiniz. Sizler için özel olarak hazırladığımız detaylı rehberimizde, Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir? Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar? Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak için Sahip Olmanız Gereken Yetenekler? Dijital Pazarlama Uzmanları Ne Kadar Kazanıyor? Gibi sorulara tek tek yanıt arayacağız. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan, dijital dünyanın derinliklerine bir giriş yapalım.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nedir?

İnternet kullanımının yoğunlaştığı bu dönemde insanlar bulundukları her ortamdan kolayca dijital dünyada gezinebilme özgürlüğüne sahip oldu. Özellikle akıllı cep telefonlarının oldukça gelişmesi ve insanların onları günün belirli bir bölümünde sürekli kullanması da dijital dünyayı oldukça önemli hale getiriyor. İşte dijital dünyanın bu kadar sık kullanılması da burayı mükemmel bir pazar yerine ve dev bir AVM’ ye dönüştürüyor. Dijital pazarlama uzmanı dediğimiz kişiler de bu AVM’ deki mağazaların danışmanları konumuna geliyorlar. Aynı geleneksel pazarlama gibi dijital pazarlama uzmanı kişiler, bu mecradaki araçlara hakim, dönemsel trendleri bilen ve hedef kitleye doğru ulaşma konusunda tecrübeli kişilerden oluşuyor.

dijital pazarlama uzmanı kimdir

Çoğu şirketin internet üzerinde bir e-ticaret sitesi açması ve internetten yapılan siparişlerin oldukça artması da dijital pazarlama uzmanı ihtiyacını büyük ölçüde artırmıştır. İnternette yer alan milyonlarca kişiden sadece sizlerle ilgilenecek potansiyel müşterilere ulaşabilmek Dijital Pazarlama hamleleri sayesinde mümkün hale geliyor. Markanızın bilinirliğini arttırmak, kampanyalarınızı yaymak, daha fazla satış yapmak, saygınlığınızı yükseltmek ve hedef kitlenize daha kolay ulaşabilmek için dijital pazarlama hamleleri yapmalısınız. İsabetli ve başarılı dijital pazarlama hamleleri için de pek tabii bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışmanız gerekiyor. İşte dijital pazarlama uzmanı nedir? Sorusunun cevabı, işletmelere dijital alanda danışmanlık yapan ve hedeflerine ulaşmaları için her konuda yardım edebileceğiniz kişilere verilen addır diyebiliriz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?

Dijital pazarlama uzmanı, adından da anlaşılacağı üzere dijital pazarlama ile ilgili her şeyi yapabilir ve her konuda uzmanlaşabilir. İsterseniz dijital dünyada yer alan tüm elementlere hakim olup donanımlı bir uzman olabilir, isterseniz de kendinizi bir konuda geliştirerek o alanın en iyisi olmaya çalışabilirsiniz. Dilerseniz gelin şimdi dijital pazarlama uzmanlarının yapabileceği işlere bir göz atalım.

SEO ve SEM Uzmanlığı

Dijital pazarlama uzmanlarının yapabileceği en geniş iş kollarından birisi olan SEO ve SEM. Şirketlerin arama motorlarında daha iyi performans almaları için oldukça önemli. SEO ve SEM uzmanları, sitenizi arama motorlarına göre optimize ederek, organik trafiğinizi direkt olarak arttırıyorlar.

Sosyal Medya Uzmanlığı

Dijital dünyanın belki de en çok ziyaret edilen bölümlerinden birisi olan sosyal medya da dijital pazarlama uzmanının yetkinlikleri arasında yer almalıdır. Özellikle işletmeler için sosyal medya artık önemli bir mecra haline geldi. Sosyal medya üzerine yoğunlaşmış dijital pazarlama uzmanları, işletmelerin hesaplarını düzenleyerek hedef kitleye ulaşımı daha kolay hale getiriyor. Ve potansiyel müşterilerin artmasında önemli rol oynuyor.

Reklam Koordinatörlüğü

İnternet aleminde şirketlerin ihtiyacı olan en büyük pazarlama hamlelerinden birisi de pek tabii reklamlardır. Reklam konusunda kendisini geliştirmiş bir dijital pazarlama uzmanı, Google Adwords, Google Analytics ve Google Tag Manager gibi eklentileri en iyi şekilde kullanabilmeli, çarpıcı reklam fikirleri geliştiren ve dönüşüm oranları oldukça yüksek tanıtımlar yapmanızı sağlamalıdır.

Google reklamları konusunda kendinizi geliştirmek ve ücretsiz online eğitimlere katılmak istiyorsanız, https://skillshop.withgoogle.com/ bu link size faydalı olacaktır.

dijital pazarlama danışmanı

Pazarlama Uzmanı

Hangi özel alanda kendinizi geliştirirseniz geliştirin, tam anlamıyla bir dijital pazarlama uzmanı olabilmek için kesinlikle internet pazarlaması hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Şirket kampanyalarını nasıl yaygınlaştırabileceğinizi, içeriklerinizi nasıl daha fazla göz önünde tutabileceğinizi, çalıştığınız markayı nasıl daha üst konuma getirebileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bu sayede her şirketin tercih etmek isteyeceği profesyonel bir pazarlama uzmanı haline gelebilirsiniz.

Tasarım Uzmanlığı

Şirketlerin web sitelerinin veya sosyal medya paylaşımlarının tasarımlarının düzenlenmesi, logolarının etkili hale getirilmesi, bloglarının görsellerinin ayarlanması ve markaya özgü tasarım dili oluşturulması dijital platformlar için büyük önem arz etmektedir. Dijital pazarlama uzmanlarının yönelebileceği bir diğer konu olan tasarım uzmanlığı da bu konuları kapsamakta ve markaların görsel açıdan daha iyi konuma getirilmesini sağlamaktadır.

Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Öncelikle lisans eğitimi olarak dijital pazarlama uzmanı yetiştiren bir üniversite henüz ülkemizde bulunmuyor. Fakat medya ve reklamcılık fakülteleri ya da bilişim fakültelerinden mezun olduğunuzda dolaylı yoldan dijital pazarlama uzmanı kimliğinizi bir diplomayla destekleyebilirsiniz. Fakat diplomanın bu meslekte ikinci planda kaldığının kesinlikle farkında olmalısınız.

İnsanları etkileme kabiliyetinizin ve sosyal becerilerinizin üst basamaklarda yer alması gerekiyor. Çünkü pazarlama çalışmalarında genel olarak insanı odağa aldığınız için şirketler kişilik özelliklerinize de dikkat edeceklerdir. Bunun yanında kendinizi ne kadar geliştirirseniz, beceri yelpazenizi ne kadar büyütürseniz, tercih edilme oranınız da bir o kadar artacaktır. Örneğin sadece sosyal medya alanında uzman olan birisiyle, tüm internet araçlarını kullanan SEO’ya hakim, tasarım bilgisi olan ve aynı zamanda da sosyal medya hakkında tecrübeleri olan birisi aynı kefeye konulmayacaktır.

dijital pazarlama danışmanı olmak

Dijital pazarlama uzmanı olmak isteyenlere verebileceğimiz en büyük tavsiye, sektöre adım attıkları ilk günden itibaren çalışmaya ara vermemeleri ve sürekli yeni tecrübeler kazanmaları olacaktır. Bir şirkete başvuru yaparken veya Freelance olarak iş alırken sizlerin becerileriniz, geçmiş tecrübeleriniz, referanslarınız ve olası kötü durumlara getireceğiniz çözümler büyük öneme sahip olacaktır. Kendinizi bir alanla kısıtlamayın, SEO ve SEM hakkında kendinizi geliştirin, Sosyal medyanın dinamiklerini iyice öğrenin, e-ticaret alanında deneyimler kazanın ve marka yönetimi, içerik yönetimi gibi konularda işler yapın. Yeni gelişmeleri takip edip kendinizi geliştirdikçe ve yaptığınız işlerle gündeme gelmeye başladıkça, şirketlerin sizi seçmek için sıraya girdiklerini göreceksiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak için Hangi Yetkinliklere Sahip Olunmalı?

Elbette ki her meslekte olduğu gibi bu meslekte de yükselebilmek için kalifiye bir çalışan olmalı ve şirketlerin sizi seçmesi için onlara bir sebep vermelisiniz. Hangi uzmanlık alanında yükselmek istediğinize göre değişebilen yetkinlikler, sizlerin daha iyi birer dijital pazarlama danışmanı olmanıza yardımcı olacak.

Bir dijital pazarlama uzmanı, SEO ve SEM konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Özellikle şirketlerin arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmesi ve sizlere bu konuda çeşitli işler verebilmesi için bu alanda bir yetkinliğinizin olması gerekiyor.

Özellikle şirketlerin etkileşimini arttırmak için de bir Sosyal Medya Uzmanı haline gelebilmeniz gerekiyor. Sosyal medya reklamları, etkileşim arttırma taktikleri ve kurumsal marka kimliği oluşturma adımları ile neden profesyonel bir uzman olduğunuzu göstermelisiniz.

İçerik pazarlama ve içerik üretimi konularında da belirli bir yetkinliğe sahip olmanız gerekiyor. Dijital platformlarda var olmamızı sağlayan içerikler hakkında derinlemesine bilgi sahibi olursanız ve hangi içeriğin hedef kitle için daha uygun olduğunu belirleyebilirseniz, bir sürü iş kolundan teklif alabilirsiniz.

Grafik Tasarım ve Web Tasarım konusunda Kendinizi geliştirmeniz ve belirli yeteneklere sahip olmanız gerekiyor. Bu alanda oldukça fazla yetenekli eleman ihtiyacı bulunmakla beraber, yüksek miktarda iş imkanı da var. Sizler de profesyonel manada olmasa da tasarım konularında kendinizi geliştirirseniz sektörde yükselebilirsiniz.

Bu Mesleğin Getirdiği Avantajlar ve Dezavantajlar Nelerdir?

Biz mesleğimizi ne kadar çok sevsek de her mesleğin kendine özel avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Dijital pazarlama uzmanı olarak iş hayatınızda birçok zorlukla karşılaşacak ve pes etme noktasına kadar geleceksiniz. Ama tam da en kötü hissettiğiniz anda tekrardan ayağa kalkabilirseniz, sizi hiçbir şeyin yıldıramayacağını keşfetmiş olursunuz. İstiyorsanız gelin dijital dünyada sizleri karşılayacak avantajlı ve dezavantajlı durumlara bir göz atalım.

Avantajlar:

İnternet artık hayatımızın her yerinde kendine bir yer bulduğu için bu mesleğin önü oldukça açık görülüyor. Yani gelişmeleri takip ettiğiniz ve güncel bilgilerinizi taze tuttuğunuz sürece ilerlemeniz asla durmayacak ve hayal ettiğinizden bile daha yüksek bir konuma gelebileceksiniz.

Diğer bir yandan dijital pazarlama platformlarında yönelebileceğiniz birçok iş kolu bulunuyor. Bir meslek sahibiyseniz fakat kendinizi dijital uzman olarak geliştirdiyseniz ek iş olarak bu alanda çalışabilirsiniz. Özellikle Covid-19 salgınının etkisi altındayken evlerimize kapandığımız bu dönemde, satışlarına devam eden dijital pazarlama uzmanları oldukça avantajlı bir konumda.

Sektöre ilk adımınızı attığınızda çok tatmin edici meblağlar kazanamasanız da tutkuyla işinize devam ettiğiniz takdirde oldukça memnun olacağınız bir gelir elde etmeniz işten bile değil. Sosyal becerileri yüksek, pazarlama hakkında bilgisi olan ve yeteneklerini kullanmayı iyi bilen bir dijital pazarlama uzmanı maddi olarak oldukça güzel yerlere gelebilir hatta kendi markasını ve şirketlerini bile açabilir.

Ayrıca Freelance çalışma imkanı ile istediğiniz saatte, istediğiniz mekanda ve istediğiniz ücrette çalışmaya başlayabilirsiniz. Kendi işinizin patronu olduğunuzda hem çok daha rahat koşullarda yaşıyor olacak hem de sevdiğiniz işi yaparak hayattan daha çok zevk alacaksınız.

Dezavantajlar:

Her ne kadar harika bir meslek gibi gözükse de bazı kişiler bu süreçler oldukça zorlayıcı olabiliyor. Özellikle dijital dünyaya ilgisi olmayan kişiler için araştırmak, kendini geliştirmek ve sürekli aktif olmak biraz daha güç bir hale geliyor. Ayrıca sektöre giriş yaptığınızda aradan sıyrılamayabilir ve diğer dijital pazarlama uzmanlarının aşağısında kalabilirsiniz. Uzun süre beklediğiniz çıkışı yakalayamayabilirsiniz. Ama unutmayın ki yerinizde sayarak hiçbir sektörde başarılı olamazsınız. Kendinizi geliştirebildiğiniz ve ilginizi takip ettiğiniz sürece mutlaka başarıyı yakalayacaksınız.

Dijital Pazarlama Uzmanı Maaş Aralıkları

Bu meslekte birçok sektörde yer alabilir ve kendinizi farklı konumlarda bulabilirsiniz. Dijital pazarlama uzmanının maaşı da bulunduğu konuma göre büyük değişkenlik göstermektedir. Örneğin köklü bir şirketin pazarlama departmanının, dijital pazarlama bölümünde yer alıyorsanız farklı, freelance olarak SEO uzmanlığı yapıyorsanız farklı gelir elde edersiniz.

Genel olarak bir fiyat vermek oldukça güç olsa da sizin de tahmin edeceğiniz üzere sektöre yeni girmiş birisinin maaşıyla deneyimli ve tecrübeli birisinin maaşı aynı düzeyde olmayacaktır. Bu yüzden bu meslekte de fırsatları iyi değerlendirmeli ve avantajlı bulduğunuz sektörde kendinizi geliştirmelisiniz. Freelance olarak deneyim kazanıp, firmalarla görüşme yapabilir ve kadrolu olarak güzel bir iş elde edebilirsiniz. Ya da sahip olduğunuz sermaye ile kendinize bir ajans açıp çok daha iyi gelirler elde edebilir, biriktirdiğiniz tecrübelerinizle iş dünyasında bir dev haline gelebilirsiniz.

Maaş aralıkları bu kadar geniş olan bir meslekte sizler de kendini geliştiremeyen ve yitip gidenlerin arasında olmak istemiyorsanız tavsiyelerimize kulak vermelisiniz. Eğer çok çalışıp hayallerinizin peşinden giderseniz önünüze çıkan tüm engelleri aşabilir ve tüm hedeflerinize en nihayetinde ulaşabilirsiniz.

Güncel dijital pazarlama stratejilerini öğrenmek istiyorsanız https://blog.esravaroldemir.com/dijital-pazarlama/ sayfasından içerikleri inceleyebilirsiniz.

Sormak istediklerinizi aşağıdaki ‘Bir Cevap Yazın’  kısmından sorabilirsiniz.

Esra VAROL DEMİR

Merhaba, Ben Esra VAROL DEMİR İşletmeler ve girişimciler için, iş hacimlerini arttırıp, daha fazla kazanç sağlaması için dijital pazarlama hizmetleri veriyorum. Dijitalde daha güçlü olmak istiyorsan online bir toplantı yapmaya ne dersin?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu