Yeni Başlayanlar İçin Google Ads Rehberi
Konu dijital pazarlama olunca, Google ads oldukça önemli unsur haline geliyor. İnternetin artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması, cep telefonlarımızı veya bilgisayarlarımızı adeta birer reklam alanına dönüştürdü. İyi tasarlanmış kampanyalar ile dünyanın diğer ucundaki müşterinizi anında etkileyebilir ve markanızın bilinirliğini çok daha hızlı bir şekilde artırabilirsiniz.
İşte Google Ads tam olarak bu noktada bizlerin en büyük yardımcısı oluyor. Bu yazımızda sizlere Google Ads Nedir? Google Ads kullanılır? Google Ads’te yer alan terimler ne anlama geliyor? Gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Sizler de etkili reklamlarla hedef kitlenize kolay bir şekilde ulaşmak istiyorsanız, Google Ads reklamlarını kullanabilirsiniz. İsterseniz, yeni başlayanlar için altın değerinde bilgiler verdiğimiz rehberimize bir giriş yapalım.
Google Ads Nedir?
Google Ads, isminden de anlaşılacağı üzere dünyada en çok kullanılan arama motoru olan Google’ın işletmeler için oluşturduğu reklam servisidir. En eski dijital pazarlama kanallarından birisi olan bu platform, 2000 yılında Google AdWords ismiyle kuruldu. Google’ın bilinirliği arttıkça ve firma kendini geliştirdikçe, Google AdWords de giderek gelişti ve şu anda dünyanın en gözde reklam platformlarından bir tanesi haline geldi.
Her gün milyarlarca arama yapılan Google, kurduğu reklam ağını da genişleterek Google AdWords’ü Google Ads’e çevirdi. Firmalar, Google Ads’e ücretsiz bir şekilde kaydolarak hizmetlerini, web sitelerini veya ürünlerini tanıtmaya başlayabiliyorlar. Google gibi büyük bir arama motorunda reklam verip milyonlara ulaşmak bu platform sayesinde çok kolay.
Google Ads platformunun ne kadar sık kullanıldığı anlayabilmeniz adına sizlerle bir istatistik paylaşalım. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisi olan ve büyük cirolar yapan Google, gelirinin %90’ı Google Ads üzerinden yayınlanan reklamlardan kazanıyor. Her gün yapılan milyarlarca aramanın hepsinde, farklı şirketlerin reklamı yayınlanıyor. Kim dünyanın en kalabalık caddesinde bir billboardda gözükmek istemez öyle değil mi?
Google Ads üzerinden verdiğiniz reklamlarınız, tıklama başına maliyet usulüyle ücretlendirilir ve bu özellik sayesinde büyük küçük her işletme Google’da reklam verebilir. Google aramalarında en üstte reklamların yer aldığını var sayarsak, Google’da reklam vermek oldukça faydalı ve her türlü yatırımcı için karlı bir iştir. Gelin Google reklamlarının detaylarına inelim ve bu platformu en iyi şekilde nasıl kullanırız onu öğrenelim.
Google Ads Reklamları Nerede Gözükür?
Google Ads kullanmadan önce reklamlarınızın nerede yayınlanacağını bilmeniz gerekiyor. Mesele Google olunca, reklamlarınız çok geniş alanlarda gösterime girmektedir. Sitelerde, bloglarda ve internette sörf yaparken gördüğümüz sponsorlu reklamlar Google Ads’e aittir. Youtube’da gösterime giren video reklamlar da yine bu kategoriye giriyor. Sadece bu platformlar bile sizlerin oldukça önemli reklam kanallarına sahip olmanızı sağlayan önemli sitelerdir.
Fakat Google deyince aklımıza yaptığımız aramalar geliyor. Hal böyle olunca Google Ads’in en büyük reklam bölgesi de aramalar oluyor. Google aramalarında yer alan ilk 3 ve son 2 site her zaman sponsorlu reklamlara ayrılıyor. Eğer reklam planlamanızı doğru anahtar kelime üzerine yaparsanız ve gerekli bütçeyi ayırırsanız, sizler de Google’ın en tepesine yerleşebilirsiniz.
Google’da yapılan aramaların üçte birinden fazlasında kullanıcılar ilk üç siteden birisine tıklıyor. Yani sizin de anlayacağınız üzere reklam verilen sitelere giriyorlar. Sık aranan bir anahtar kelime seçip reklam planlamanızı iyi yaparsanız, sitenize çok büyük trafik kazandırabilirsiniz.
Google reklamları konusunda kendinizi geliştirmek ve ücretsiz online eğitimlere katılmak istiyorsanız, https://skillshop.withgoogle.com/ bu link size faydalı olacaktır.
Google Ads Faydaları
Dijital pazarlamanın belki de en büyük avantajı, sitenize yoğun trafik kazandırması ve satışlarınıza, marka bilinirliğinize ve prestij kazanmanıza yardımcı olmasıdır. Google reklamları da dijital pazarlamanın bel kemiğidir diyebiliriz. Büyük veya küçük, yeni açılmış veya deneyimli bir işletme olmanız fark etmez. Sizler de Google reklamlarıyla şirketinizi çok daha geniş çevrelere yayabilir ve gerçek bir reklam kampanyasını Google Ads ile yürütebilirsiniz. İşte Google Ads’in birbirinden avantajlı faydaları:
- Google Ads ile dünyanın en çok tercih edilen arama motorlarında yer alma ve reklamınızı milyonlarca insana gösterme şansı yakalayabilirsiniz.
- Google reklamları bütçeye bağlı reklamlar değildir. İsterseniz oldukça sınırlı bir bütçe ile etkili reklamlar verebilirsiniz.
- Google Ads reklamları, tıklama başına maliyet (TBM) usulüyle çalıştığı için reklamların gösterilmesine para vermezsiniz. Sadece insanlar reklamlarınıza tıkladığı zaman ücretlendirilirsiniz.
- Geniş Google Ads konsolunda, reklamınızı detaylı bir şekilde takip edebilir, istatistiklere göz atabilir ve hedef kitlenizi çok daha iyi bir şekilde görebilirsiniz.
- Verimli gitmeyen bir reklam kampanyası gördüğünüz zaman, müdahalede bulunabilir, bütçenizi reklam süresinin ortasında ayarlayabilir veya anahtar kelimelerinizi optimize edebilirsiniz.
- Sosyal medya reklamlarının aksine, Google reklamlarında kullanıcılar direkt olarak sitenize girerler. Bu sayede amacınıza çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
- Ücretsiz Google Ads araçları ile çok daha isabetli kampanyalar oluşturabilirsiniz. Bu sayede kısa sürede çok daha büyük kazançlar sağlayabilirsiniz.
Görüldüğü üzere Google Ads’te reklam vermenin sizlere ve işletmenize büyük faydaları bulunuyor. Sizler de Google reklamlarının avantajından faydalanmak için hemen kendinize işletmenizi bu platforma taşıyabilirsiniz!
Mutlaka Bilinmesi Gereken Google Ads Terimleri
Bu Google platformunu efektif bir şekilde kullanabilmek için sitede yer alan terimlere ve araçlara da hakim olmanız gerekiyor. Ama merak etmeyin, sizler için önemli olan tüm terimlerin açıklamalarını bu bölümde yapacağız. Özellikle reklamlarınızın başarıya ulaşabilmesini, hedef kitlenize isabetli bir şekilde erişebilmeyi istiyorsanız, reklam verirken yaptığınız çalışmalar büyük önem arz ediyor. Sizler de Google Ads’e hakim olmak ve hangi durumda neler yapacağınızı, hangi bilginin ne için kullanıldığını bilmek istiyorsanız, yazımızın bu kısmı tam size göre!
Anahtar Kelime
Anahtar kelimeler, reklam kampanyalarımızı temsil eden ve başarımızı direkt olarak etkileyen en önemli unsurdur. Biz bir reklam vereceğimiz zaman, bu reklamın hangi aramalarda görüneceğini belirlemek için anahtar kelime tercihi yaparız. Bu sebeple yüksek aranma hacmine sahip bir anahtar kelime seçmek, mümkün olduğunca fazla kişinin kampanyanızı görmesini sağlayacaktır.
Anahtar kelimelerinizi belirlerken Google Ads’in sizlere ücretsiz olarak sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanabilirsiniz. Burada anahtar kelimeye ait aranma hacmi, rekabet bilgisi, TBM bilgisi gibi çok önemli detayları görebilir, yeni anahtar kelime tahminleri alabilirsiniz.
Kampanya
Kampanyalar, Google Ads’te yer alan ana reklam alanımızdır. Bu alanda bütçenizi belirleyebilir, hedef grubunuzu ayarlayabilir ve kampanya türünüzü seçebilirsiniz. Bu sayede kampanyanızın hangi platformlarda gösterileceğini de belirlemiş olacaksınız. Bu platformda yer alan kampanya türleri ise şunlardır:
- Arama Ağı Kampanyası: Bu tür kampanyalarda, ilgili anahtar kelimeye göre yapılan aramalarda sizin reklamınız da listelenir. Arama ağı reklamları, Google arama sonuçlarının ilk 3 ve son 2 sırasında yer aldığından, kullanıcıların gördüğü ilk sonuçlardır ve dönüşüm oranı oldukça yüksektir.
- Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası: Görüntülü reklam ağı, (Google Display Network) Google ile anlaşması bulunun tüm internet sitelerinde gösterilen reklamlara denir. Herhangi bir web sitesinde gezerken resimler halinde gördüğümüz reklamlar bu alana aittir. Bu reklamlar sayesinde internetin büyük bir bölümüne erişebilir ve ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.
- Alışveriş Kampanyası: Görüntülü reklamlara göre çok daha profesyonel kurulumlar isteyen bu kampanya türünde ürünlerinizi; fiyat, indirim ve teknik özellikleriyle beraber listeleyebilirsiniz. Bu reklam türünün avantajı ise çok daha düşük TBM maliyetlerine sahip olmasıdır diyebiliriz.
- Video Kampanyası: Youtube, dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci sitesi olduğundan, burada gösterilecek reklamlar televizyon reklamları kadar değerlidir. Google, Youtube’u satın aldığı için hazırladığınız video reklamları Youtube’da gösterime koyabilir ve çok yüksek geri dönüşümler kazanabilirsiniz. Üstelik bu reklamlar çok daha ilgi çekici olduğundan, verilere göre çok yüksek getiriye sahiptir.
- Uygulama Kampanyası: Yukarıda bahsettiğimiz kanalların hepsinde, geliştirdiğiniz mobil uygulamayı tanıtıp daha yüksek uygulama indirmesi kazanabilirsiniz. Web sitelerinde, video reklamlarda veya diğer uygulamaların içinde yer alacak bu kampanya türünde tek tıkla kullanıcıları mobil mağazalara yönlendirebiliyorsunuz. Bu kullanışlı reklam türüyle hedeflediğiniz indirme sayısına çok daha kısa sürede ulaşacaksınız!
Reklam Grubu
Reklam grupları kampanyanıza dahil olan küçük kümeleri temsil eder. Aynı kampanya içerisinde farklı reklamlar vermek, farklı anahtar kelimeler ayarlamak istiyorsanız, farklı reklam grupları oluşturabilirsiniz. Örneğin ürün pazarlaması yapmak istiyorsunuz ve bunun için bir kampanya açtınız. Her ürününüz için ayrı bir reklam grubu oluşturmanız sizler için çok daha yararlı olacaktır.
Gösterim Sayısı
Gösterim sayısı, reklamlarınızın kaç kişi tarafından görüldüğünü ifade eder. Bu rakam aslında direkt olarak bizlere bir getiri ve dönüşüm sağlamayacaktır fakat kullandığımız anahtar kelimelerin ne kadar sık arandığını bu metrikle ölçebiliriz.
Tıklama Sayısı
Tıklama sayısı ise reklamınızı gördükten sonra tıklayarak sitenize giren kişi sayısını belirtir. Google reklamlarında tıklama oldukça önemlidir çünkü tıklama sayınız arttıkça sitenize giren müşteri sayısı artacağından amacınıza çok daha hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz.
Tıklama Oranı
Tıklama oranı ise reklamlarınızı gören kaç kişinin reklamınızı beğenip sitenize girdiğinin bir göstergesidir. Tıklama sayısı/Gösterim sayısının 100 ile çarpımı bize tıklama oranını verir. Yüksek bir tıklama oranınız varsa reklamlarınız hedef kitlenize ulaştığını ve başarılı bir kampanya yarattığınızı anlayabilirsiniz.
Tıklama Başına Maliyet (TBM)
Tıklama başına maliyet aslına bakarsanız bir ödeme türüdür. Google Ads ise reklam verenlerden ücret alırken bu ödeme yöntemini kullanır. TBM türü kampanyalarda, reklamlarınıza tıklayan kişi başına ücretlendirilir ve faturalandırılırsınız.
Örneğin bir kişi, web sitesinde sizin görsel reklamınızı gördü fakat hiçbir aksiyonda bulunmadı. Google Ads, sizleri bir aksiyon yaşanmayan bu gösterim için ücretlendirmiyor. Sadece siteniz giren kişi başına ödeme yaptığınız TBM sistemi, bu açıdan bakıldığında oldukça garantili bir reklam yöntemidir diyebiliriz.
Geçersiz Tıklama
Geçersiz tıklama denilen kavram, bir IP üzerinden yapılan çoklu tıklamaları tanımlamak için kullanılıyor. İnsan olmayan kişilerin (botların) yaptığı art arda tıklamalar TBM usulüyle belirlenen ücretinize yansımamaktadır. Google bu sıra dışı davranışları belirler ve tek bilgisayardan yapılan çoklu tıklamayı ücretlendirmeye dahil etmez.
Kalite Puanı
Kalite puanı, reklamlarınızla ilgili birkaç unsurun etkilediği puanlara deniyor. Reklamınızın, seçtiğiniz anahtar kelimeyle ne kadar ilgili olduğu, reklamda yer alan sayfanızın müşteriyi ne kadar memnun ettiği ve reklamınızın tıklama oranının yüksek olması kalite puanınızı etkiliyor. Eğer iyi bir reklam çalışması yaparsanız ve web sitenize uygun reklamlar verirseniz kalite puanınızı yükseltebilirsiniz.
Kalite puanı yükseldikçe, daha düşük maliyetli reklamlardan daha yüksek performans alabiliyorsunuz. Çünkü reklam sıralamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de kalite puanlarıdır. Bu yüzden reklamınızı özenli ve kaliteli bir şekilde oluşturmanız, reklam bütçenizi aşmamanız için oldukça önemlidir.
Google Reklam Sıralaması
Bir anahtar kelime için reklam verdiğinizde, reklamınızın hangi sıra ile gösterileceği belirli bir formülle hesaplanmaktadır. Bu formüle de Google reklam sıralaması ismini veriyoruz. Kalite puanınız ve o reklam için önerdiğiniz tıklama başına maliyetin çarpımı bizlere sıralama puanınızı veriyor.
Sıralama puanınız ne kadar yüksek olursa, arama motorunda, görsel arama ağında veya hangi kampanya türünde reklam verdiyseniz o mecrada daha öncelikli sırada yer alıyorsunuz. Fakat reklamlarınızın kalite puanı sürekli değiştiğinden, bu listeyi güncel olarak takip etmelisiniz. Üst sıralarda yer almak her zaman verimli bir reklam süreci geçirmenizi garanti edecektir. Bu yüzden reklamlarınızı en kaliteli şekilde hazırlamaya ve sizi üst sıralara getirecek reklam tekliflerini yapmaya özen gösterin.
Google Ads Nasıl Kullanılır?
Google Ads, tüm şirketlerin kullanabileceği oldukça sade bir ara yüze sahiptir. Yalnız, bu platformu ilk kez kullanıyorsanız, hangi sekmede neler yapılabileceğini öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için sizlere Google Ads kullanım rehberi hazırladık.
Öncelikle Google Ads kullanabilmeniz için hızlı bir şekilde kayıt işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Zaten platforma ilk girdiğinizde sistem, sizleri hesap kurmak için yönlendirecektir. Gerekli aşamaları takip edip, istenen bilgileri doldurduğunuzda hesabınızı açmış olacaksınız. Hesabınızı ilk oluşturduğunuzda sizden temsili bir kampanya oluşturmanızı isteyecek fakat endişe etmeyin bu kampanyayı hesap kurulumundan sonra silebilirsiniz.
Hesabınızı açtıktan sonra Google Ads’in o bilindik ara yüzüyle karşı karşıya kalacaksınız. Sol panelde sizleri Ana sayfa ve Kampanyalar butonları karşılıyor. Kampanyalar butonuna basarak, tüm kampanyalarınızı görüntüleyebilir ve genel durumunuzu, kampanyaların gidişatını kontrol edebilirsiniz.
Yukardaki panelde yer alan raporlar butonuyla, ayrıntılı istatistik verilerine ulaşabilirsiniz. Reklamlarınıza tıklayan kişilerin konumları, cinsiyetleri, yaşları, tıkladığı saat ve daha birçok önemli bilgiye raporlar kısmından erişebiliyorsunuz. Bu bölüm bir sonraki reklamlarınızı etkili kılabilmek için oldukça büyük önem arz ediyor. Buradan topladığınız verilerle daha iyi kampanyalar oluşturabileceksiniz.
Google Ads’in bizlere sağladığı en büyük avantajların bulunduğu kısma yani araçlar bölümüne bir giriş yapalım. Araçlar sekmesi, reklamımızı optimize etmek için ihtiyacımız olan çeşitli uygulamaları içeren bölümdür. Bu bölümde yer alan başlıklar ise şunlardır:
Planlama
Planlama sayfası anahtar kelimelerimizi oluşturduğumuz ve reklamımızın genel planını hazırladığımız önemli bir bölümdür. Anahtar Kelime Planlayıcısı aracı ve daha birçok önemli eklenti burada bulunuyor. Kelimelerimizin rekabet oranını, aranma hacmini ve ortalama TBM’sini bu araçlar yardımıyla görebiliriz.
Paylaşılan Kitaplık
Bu bölümde, reklamınızda yer almasını istemediğiniz anahtar kelimeleri veya reklamınızın görüntülenmesini istemediğiniz kanalları girebileceğiniz sayfalar bulunuyor. Ayrıca elinizde mevcut hedef kitlenizin bilgileri veya formları bulunuyorsa, bu alana giriş yaparak daha isabetli kampanyalar oluşturabilirsiniz.
Toplu İşlemler
Burada, çeşitli kodlar yardımıyla kampanyanızın tamamını etkileyecek kararlara imza atabilirsiniz. Örneğin, bütçenizi aşan TBM’lere ulaşan anahtar kelimelerinizi planlarınızdan çıkartmak için bir otomatik komut yerleştirebilirsiniz.
Ölçüm
Burada, reklamlarınız sayesinde meydana gelen dönüşümleri takip edebilirsiniz. Örneğin hangi reklamınızdan kaç satın alma kazanmışsınız, hangi saat aralığında reklamlarınız daha çok aksiyon almış gibi bilgiler ölçüm sekmesinde yer alıyor.
Bu sekmeleri Google Ads’i kullandıkça ve dijital pazarlama uzmanınıza danışarak daha iyi öğrenme şansı yakalayabilirsiniz. Sizler de Google Ads üzerinden reklam kampanyası başlatmak istiyorsanız öncelikle kampanya oluştur butonuna basmanız gerekiyor. Sonrasında, reklam hedeflerinden (satış, web sitesi trafiği, uygulama tanıtımı, marka bilinirliği ve erişim vs.) sizlere uygun olanı seçmelisiniz. Ardından yapacağınız anahtar kelime planlaması ve hedef kitle ayarlamalarıyla reklamınızı şekillendirmelisiniz. En son aşamada ise reklam metinlerinizi belirlemeli ve reklam bütçenizi (TBM teklifinizi) sisteme girmelisiniz. Bu aşamadan sonra reklamlarınızı başarıyla yayımlayabilirsiniz.
Google Ads Eğitimi ve Sertifikası
Google Ads platformunu kullandıkça sizler ve şirketiniz daha isabetli sonuçlar almaya ve daha başarılı reklamlar ortaya koymaya başlayacaksınız. Fakat, sürekli raporlarınızı takip etmeli ve sizlere yarar sağlamayan unsurları kampanyanızdan çıkarmalısınız. Bu şekilde reklamlarınızı çok daha iyi bir seviyeye getirebilirsiniz.
Diğer bir seçenek olarak, Google Ads sertifikası bulunan dijital pazarlama ajanslarından yardım alabilir veya aynı şekilde sertifikaya sahip uzmanlara danışabilirsiniz. Bu sertifika, Google’ın sitesi üzerinden erişilebilen ücretsiz sınavlarda başarı elde eden kişilere verilmektedir.
Google Ads sertifikaları, her kampanya grubuna özel olarak yapılan bir sınavla veriliyor. Eğer soruların %80’inden fazlasını doğru bir şekilde cevaplarsanız bu sertifikayı kazanma hakkına sahip oluyorsunuz. Ancak söylememiz gerekiyor ki bu konu hakkında ciddi bir birikiminiz yoksa sınavı başarıyla tamamlamanız pek mümkün değil.
Sizler de dijitalde çok daha iyi konumlara kısa sürede erişebilmek istiyorsanız mutlaka Google reklamları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yeterince emek verilerek yapılan profesyonel reklam çalışmalarının sizlere çok büyük katkılar sağladığını kendi gözlerinizle görebileceksiniz. Anahtar kelime planlarınızı iyi bir şekilde yaptığınızda, hedef kitlenizi isabetli bir şekilde oluşturduğunuzda ve reklam bütçenizi ayarlamayı öğrendiğinizde sizin ve şirketinizin yükselişine kimse dur diyemeyecek! Haydi, şimdi Google Ads platformuna üye olarak bu alana yatırım yapmaya başlayın. Merak etmeyin, ilerde bu yaptığınız yatırımlar sitenize müşteri, ziyaretçi ve etkileşim olarak geri dönecek!
Sormak istediklerinizi aşağıdaki ‘Bir Cevap Yazın’ kısmından sorabilirsiniz.